Cum sa recunosti un incendiu pe cosul de fum? Leave a comment

Cosul de fum si tubul flexibil care asigura legatura fac parte din arhitectura casei, dar functia sa reala este de a transporta gazele de ardere periculoase din semineu, soba, centrala sau cuptor in exterior.

Pe masura ce te relaxezi in fata semineului sau te bucuri de caldura sobei, ultimul lucru la care te vei gandi este probabil starea cosului de fum. Cu toate acestea, daca nu te gandesti la asta inainte de aprinzi acele focuri de iarna, placerea ta poate fi de scurta durata.

Cosurile de fum necuratate pot provoca incedii care deterioreaza structurile, distrug casele, ranesc sau chiar pot lua vieti.

Majoritatea incendiilor din cosul de fum pornesc cu o ardere lenta, singurul semn este paguba ramasa in urma. Acestea pornesc fie de la o scanteie ratacita, fie de la temperaturi ridicate care aprind acumularea creozotului din cos.

Creozotul este o substanta extrem de combustibila, care pare adesea lipicioasa si asemanatoare gudronului, fiind produsa prin arderea lemnului. Daca exista o cantitate mare de creozot, acesta poate arde pentru o perioada lunga de timp si poate atinge temperaturi extrem de ridicate, care pot provoca daune grave sistemului de cos fum si locuintei tale.

Daunele pot cuprinde:

  • acoperis topit sau deteriorat
  • daune provocate de caldura tavanelor, peretilor sau grinzilor din apropierea cosului de fum
  • mortar topit
  • deformarea sau deteriorarea cosului de fum

Cea mai periculoasa consecinta a unui incendiu in interiorul cosului de fum este ca acesta creeaza cai de intrare a monoxidului de carbon in casa ta.

Datorita riscurilor ridicate, este important ca un specialist sa inspecteze cosul tau de fum cel putin o data pe an si sa acorzi atentie semnelor ca ar fi fost un intendiu in interior.

Semnele unui incendiu in interiorul cosului de fum:

  • terminatii ale cosului decolorate sau deformate
  • crapaturi in zidarie (exteriorul cosului de fum)
  • daune cauzate de caldura unei antene
  • structura cosului de fum metalic deformata

Daca observati oricare dintre acesti indicatori, ar trebui sa luati legatura cu un specialist certificat pentru a inspecta cu atentie cosul de fum si pentru a determina gradul de avarie.

PRO INVEST asigura o gama diversificata de cosuri de fum izolate cu vata minerala bazaltica, dublu perete. Acestea asigura rezistenta la actiunea acidului sulfuric, azotic, etanseitate intr-un timp de instalare scurt si siguranta sporita conforma standardelor europene in vigoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *