Marcajul anvelopelor Leave a comment

Anvelopele marcate cu M+S sunt anvelope pentru toate anotimpurile? Tot mai multi utilizatori folosesc termenul de “Anvelope M+S sau MS-uri” atunci cand se refera la anvelopele all season, insa acest termen nu este in totalitate corect. Din punct de vedere legal, la noi in tara, poti circula iarna, pe zapada cu orice anvelopa ce are inscriptionat marcajul M+S sau MS, insa, aceaste anvelope nu sunt neaparat si anvelope pentru toate anotimpurile.

Sezonalitatea anvelopei este data de compozitia si de constructia acesteia, obtinandu-se astfel un cauciuc care reuseste sa fie moale, flexibil si aderent chiar si atunci cand temperatura exterioara scade sub 7 grade, moment in care o anvelopa cu compozitie de vara, se intareste si devine foarte rigida, scazand considerabil nivelul aderentei. Pe langa acestea, anvelopa all season, are un design al benzii de rulare adaptat pentru rularea pe zapada, avand lamele aderente, dispuse, de regula in zig zag pe blocurile de cauciuc, ce permit sa “muste” din zapada si sa asigure tractiune si aderenta optimizata.

Marcajul M+S (Mud & Snow) face referire la faptul ca anvelopa a fost testata pe noroi si pe zapada, insa, acest lucru nu o face obligatoriu o anvelopa ce se preteaza pentru iarna. Pneurile de iarna trebuie marcate cu aceasta inscriptie, iar in copletarea ei, va fi prezent si marcajul 3PMSF (fulgul de nea in pisc de munte). Acesta din urma, indica faptul ca anvelopa a fost testata in conditii de iarna veritabila si a primit omologarea producatorului pentru a fi utilizata in sezonul rece.

In consecinta, anvelopele pentru toate anotimpurile, contin atat marcajul legal obligatoriu, M+S, cat si marcajul cu fulgul de nea. Totodata, anvelopele marcate M+S au pe banda de rulare, de regula, caneluri mai generoase si blocuri de cauciuc massive, dispuse la distanta mai mare una de cealalta, comparativ cu pneurile standard.

Nu trebuie omis faptul ca o anvelopa pentru toate anotimpurile reprezinta un compromis si nu va avea aceleasi performante in conditii de iarna precum o anvelopa specializata, de iarna si, de asemenea, nu va manifesta acelasi comportament pe care il inregistreaza o anvelopa de vara, in conditii de vara. Anvelopele all season se adreseaza celor care nu fac foarte multi kilometri si nu circula in conditii dificile de iarna. De asemenea, pretul unui set de anvelope all season este aproximativ la jumatate, fata de pretul a doua seturi de anvelope specializate (iarna si vara), ceea ce pe termen scurt este o varianta mai prietenoasa cu protofelul, insa trebuie avut in vedere faptul ca anvelopele mixte se vor uza mai rapid.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *