Reguli pentru dimensionarea si proiectarea unui cos de fum de inox Leave a comment

Cosul de fum este o parte importanta a instalatiei de încalzire. Rolul sau este de a elimina in atmosfera  gazele de ardere si fumul rezultat in urma arderii combustibilului (fie el solid, lichid sau gazos), in conditii de securitate maxima .

De asemenea cosul de fum va realiza  tirajul, necesar evacuarii gazelor si aspirarii aerului de ardere. Acest tiraj este in mod direct influentat de dimensiunile cosului de fum de aceea dimensionarea este foarte importanta si trebuie facuta intotdeauna de un specialist .

Un cos de fum subdimensionat, cat si unul supradimensionat, pot influenta randamentul sursei de caldura.

Conditiile tehnice pe care trebuie sa le indeplineasca un cos de fum sunt prevazute in standarde europene, la care s-a aliniat si tara noastra (de ex. SR EN 1856-1). Conform legislatiei in vigoare cosurile de fum ce se moteaza pentru a deservi surse de caldura trebuie sa aiba marcajul CE.

Proiectarea cosului de fum este o etapa importanta  si trebuie realizata de personal specializat. O subdimensionare a cosului de fum va duce la arderi incomplete ale combustibililor (eficienta redusa a sursei de caldura) si implicit la aparitia gudronul, cauza principala a incendiilor datorate cosurilor de fum. O supradimensionare a cosului de fum va crea un tiraj prea puternic care nu va premite transferul caldurii catre agentul termic, energia termica risipindu-se in atmosfera prin intermediul gazelor de ardere.

La proiectarea cosului de fum se vor lua in consideratie urmatoarele:

  • tipul si caracteristicile centralei/ sobei/ semineului etc
  • stabilirea pozitiei si inaltimea cosului de fum tinand cont  de pozitionarea sursei de caldura, caracteristicile cladirii eventual si a cladirilor invecinate
  • traseul cosului de fum trebuie sa fie vertical pe cat posibil, fara multe deviatii
  • dimensionarea, sectiunii canalului interior al cosului de fum
  • asigurarea statica ce va cuprinde atat fundatia, elementele de prindere pe perete , cat si prezenta unor platforme de preluare a greutatii in cazul cosurilor de fum ce au greutati considerabile
  • constructia cosului trebuie sa prevada obligatoriu o zona de evacuare a condensului si de asemenea un element care sa permita oricand accesul in interiorul cosului pentru inspectie si curatare.
  • Elementele de capat ale cosului de fum care au rolul de a sigila izolatia cosului de fum si de ajuta tirajul cosului de fum in situatii speciale specifice zonei (precipitatii abundente, curenti de aer puternici etc).

Standardele in vigoare stabilesc metodele de calcul ale caracteristicilor termodinamice ale cosurilor de fum care deservesc un singur aparat, echipate cu un singur canal de admisie. Pentru rapiditate, se pot folosi diagrame pentru determinarea sectiunii cosului (diametrului interior) . Sub niciun motiv sectiunea cosului nu va fi mai mica decat sectiunea de evacuare a sursei de caldura.

In concluzie, pentru o buna dimensionare, pozitionare si montaj, adica pentru a realiza un cos de fum corect din punct de vedere functional, trebuie sa apelam la un consultant/ specialist in acest domeniu.

PRO INVEST asigura o gama diversificata de cosuri de fum izolate cu vata minerala bazaltica, dublu perete. Acestea asigura rezistenta la actiunea acidului sulfuric, azotic, etanseitate intr-un timp de instalare scurt si siguranta sporita conforma standardelor europene in vigoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *